by Servifibal Servifibal No hi ha comentaris

En un dels nostres viatges pel mon vàrem anar a parar a Naarden (Països Baixos)  . Allà es troba  el Museu de les balances curiosament a la “Casa España”, que te aquest nom en commemoració de la massacre que va protagonitzar l’Estat Espanyol al 1572. Fet que quasi fa desaparèixer la vila.

El “Weegschaalmuseum” te una gran varietat de masses, balances, bàscules de tot el món  i fins i tot una reproducció de la bàscula on es pesaven a les dones antigament per determinar si eren bruixes.

Evitar el frau

Per assegurar-se de que no existien fraus en les transaccions, les mesures tant lineals com de pes havien de ser comprovades, basades en els estàndards de mesura. Allà es va crear “l’Oficina de calibració”. La regulació de les mesures a Holanda data de 1937. On disposava que qualsevol equip de pesatge s’havia de revisar cada dos anys. Fet que continua actualment vigent.

Podem trobar mesures d’altres països, com el “Seer o Sihr” que es la unitat que encara s’utilitza a una gran part d’Àsia correspon a 0,93310 Kg.

Curiositat

Un altre de les curiositats d’aquest museu es que disposes de les primeres “Unces Troy”

L’unça troy (ozt) és una unitat de mesura imperial britànica. Actualment es fa servir sobretot per donar el pes (i per tant el preu) dels metalls preciosos. Una unça troy equival a 31.1034768 grams. Hi ha 32.1507466 unces troy en 1 kg.

L’unça troy és part del sistema de pesos troy, que prové del sistema monetari romà. Els romans utilitzaven barres de bronze de diferents pesos com a moneda. Una aes grave equivalia a una lliura. Una dotzena part d’un aes grave s’anomenava uncia, és a dir, unça. Estandarditzacions posteriors van canviar l’unça a 1/16 de la lliura (l’unça avoirdupois), però l’unça troy, que és 1/12 de la lliura troy (una lliura troy pesa menys que una d’avoirdupois), s’ha conservat per la mesura de metalls preciosos. L’unça troy pesa més que l’avoirdupois (31.1034768  g (per definició), contra 28.349523125 g).

Per tal de mantenir els estàndards de puresa i mesures comunes al llarg del temps, es va conservar l’unça troy en comptes de l’avoirdupois per al pesatge de l’or, platí, plata, i la pólvora. Igualment, el gra, que té el mateix valor en els sistemes troy i avoirdupois, encara es fa servir per mesurar les fletxes i els pesos de les fletxes en tir amb arc, i per al pes de projectils (bales) en balística. L’unça troy i el gra també eren part del sistema farmacèutic que es va utilitzar en medicina durant molt de temps, però actualment han quedat reemplaçats pels mil·ligrams.

Una visita que no us podeu perdre si vas a Holanda

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *